
Gäller hela sortimentet och kan kombineras fritt mellan olika varumärken.
Gäller hela sortimentet och kan kombineras fritt mellan olika varumärken.
Spara 4680 kr när du köper Verner Pantons ikoniska taklampa. Gäller storlek Ø40 cm.
Den danska möbelhistorien är enorm. Många stora formgivare och arkitekter har på sitt eget vis hjälpt till att göra den världsberömd. Det finns dock en person som utmärker sig på sitt egna vis. Vi talar givetvis om Verner Panton, den danske designern som klädde in hela rum i färgglada mönster och snäckskalslampor – vem hade inte velat kliva in i hans färgglada och kreativa värld?
Som designer är Verner Panton kanske främst känd för sin ‘galna’ Panton Chair– stolen i formpressad plast som först blev avvisad från 15-20 möbelproducenter på grund av att de ansåg den som instabil och oduglig. Men detta var innan Rolf Fehlbaum från Vitra bestämde sig för att “den SKA gå att producera!”. Och det gick. Till slut.
Verner Pantons livsuppgift var enligt honom själv att genom färg, form och ljus få människor att använda sin fantasi. Han skapade onekligen en fantasieggande värld och han var aldrig rädd att prova nya tekniker. Och det är just detta som föranledde skapandet av Panton Chair, men även en annan odödlig ikon som, bokstavligen, såg dagens ljus 1969: VP Globe. Denna taklampa fyller i år 50 år och ser man den till sitt sammanhang har den ett helt banbrytande formspråk, detta då den lanserades i en tid då man tyckte att föräldragenerationens funktionella möbler var tråkiga och man längtade efter något nytt.
För att fira 50-årsjubileumet av VP Globe har vi just nu kampanj på den ikoniska taklampan – få 37% rabatt och spara 4680 kr när du köper VP Globe Ø40 cm.
Missa inte chansen att köpa ett stycke designhistoria nu!
Gäller hela den populära Flowerpot-serien från &tradition.
Funderar du på att investera i en klassisk Flowerpotöver matbordet, men behöver lite tips och inspiration först? Att dels välja vilken Flowerpot du vill ha, men även hur många Flowerpots du behöver, är inte helt lätt. Därför har vi sammanställt en guide med våra mest användbara tips, där mycket inspiration har hämtats från vår tidigare populära guide om belysning över matbordet.
Som ett första steg kan det vara bra att ha i åtanke att Flowerpots inte är känd som pendeln med det starkaste ljuset, detta då halvkloten – som utgör lampans ikoniska design – ger ifrån sig ett behagligt ljus som gör att du inte bländas av ljuskällan, snarare än ett starkt sken som sprider sig över hela bordet. Detta har stor betydelse om du har ett rektangulärt matbord då det påverkar spridningen av ljuset.
Flowerpot-serien består av tre olika pendlar, alla med varsin storlek. Originalet, VP1, är med sin diameter på 23 cm minst i familjen. Denna följdes sedan upp med VP2 som mäter hela 50 cm i diameter, och slutligen hittar vi det senaste tillskottet VP7 som släpptes så sent som 2019. Den nya varianten är ett mellanting mellan VP1 och VP2, och mäter 37 cm i diameter för att vara exakt.
Detta beror på om du har ett avlångt eller runt bord, samt respektive längd eller diameter. Generellt rekommenderar vi att alla matbord som är längre än 190 cm behöver minst två taklampor för att få en jämnare belysning av matbordet, särskilt Flowerpots som ger ifrån sig ett svagare ljussken. Är ditt matbord kortare än 190 cm kan du fortfarande ha två lampor om du önskar, men i så fall skulle vi rekommendera en mindre Flowerpot, såsom originalet VP1.
Har du ett runt bord gäller samma princip här: mindre bord, mindre lampa. Är bordets diameter på 90-120 cm fungerar alla tre Flowerpots där vårt rekommenderade maxmått är 50 cm i diameter, precis som VP2. Skulle du däremot ha ett ganska stort, runt matbord som mäter mer än 130 cm i omkrets rekommenderar vi generellt en lampa med minst 60 cm i diameter.
Mellan 50 till 60 cm från bordsskivan till lampan brukar vara en bra grundregel, vilket sedan justeras till hur lång man är och vilken takhöjd som finns. Att hänga lampan med dryga halvmeterns avstånd har stor betydelse för att inte sikten ska skymmas när du tittar på personen på andra sidan bordet. Normalt sett har det även betydelse så att du inte bländas av lampans ljuskälla, men detta är inget problem med Flowerpots tack vare dess unika konstruktion.
Ovan ser vi två stycken VP1 som hänger ovanför en köksö, en kombination vi ser väldigt ofta. Med vetskapen om att VP1 är den minsta pendeln ter sig det ofta väldigt naturligt att ha minst två, eller tre, lampor över ett matbord som mäter minst 190 cm.
Här ser vi VP1 som hänger över &traditions bord In Between SK11 (90 cm i diameter).
VP2 är den största av alla Flowerpots, men det hindrar inte att du kan hänga två lampor jämte varandra för det – se bara bilden ovan.
Sist ut har vi VP7, en perfekt kombination av originalen VP1 och VP2. På bilden ser vi även bordet In Between SK6 från &tradition, 250 cm i längd, vilket gör två VP7 till en förutsättning för det långa bordet.
VP7 passar liksom även den utmärkt till ett runt matbord. Här ser vi återigen ett av &traditions runda matbord, fast denna gången In Between SK12 som i stället mäter 130 cm i diameter.
Fram till 14/10 får du 20% rabatt på Flowerpot från &tradition– ett utmärkt tillfälle att investera i antingen en eller flera designklassiker signerat Verner Panton!
Stolarnas stol. Så kan man kalla PP68. Den var designad 1987 av Hans J. Wegner, vid 73 års ålder. Det var hans sista stol som han formgav och är antagligen ett av hans mest kompletta verk, någonsin.
PP68 är bekväm, praktisk, hållbar och elegant. Den blev verkligen kronan på verket för den danske ikonen, Hans J. Wegner, som enligt många är stolarnas kung. Främst är han dock kanske känd för sin CH24 Y-stol, men enligt många är det PP68 som på något sätt sluter cirkeln och låter formgivaren använda alla sina tidigare kunskaper i ett enda stort och sista projekt.
Varje fog klarar att motstå ett tons dragkraft. En mer hållbar stol i massiv trä än så finns knappast inte. Lägg till att den är testad för flera olika sittpositioner och gör att du kan sitta i timmar i stolen, generation efter generation av barn och barnbarn.
Missa inte chansen att köpa PP68 och andra klassiska stolar till rabatterat pris! Fram till söndagen 13/10 får du 6:e stolen på köpet, oavsett varumärke och modell.
Sedan 1887 har Kasthall producerat kvalitetsmattor. Det firar vi med 20% rabatt på alla deras mattor!
Luta dig tillbaka i en skön soffa från Ligne Roset! Få 15% rabatt på hela deras sortiment av möbler och inredning fram till 2 november.
Gäller vit laminat och krom under begränsad tid.
Gäller tvålad, oljad och svart ek med naturfärgad sits.
Gäller vit laminat och krom under begränsad tid.
JH3 Dining Table från Klassik Studio.
JH3 Dining Table. Så heter det runda bordet från Klassik Studio som först presenterades 2018 på Stockholm Furniture Fair. Det var ursprungligen designat 1962 av Jørgen Høj och var kanske ett av dåtidens mest innovativa bord, mycket tack vare att man kunde använda en rund iläggsskiva som utökade bordet från 115 cm till 175 cm i diameter. Men någon nämnvärd succé blev det aldrig.
Rund iläggsskiva för JH3 Dining Table.
Strax efteråt att Jørgen Høj hade skapat sitt bord med iläggsskivor skulle en annan dansk designer få en liknande ide, Poul Kjærholm med sitt PK54 Table. Och det skulle komma att bli en framtida ikon inom dansk designhistoria. Detta trots att utseendet och funktionen egentligen var väldigt snarlik Jørgens bord från 1962.
PK54 Table från Fritz Hansen.
Men det var kanske inte någon slump att borden påminde om varandra så mycket. I tidig ålder samarbetade nämligen de båda danska designers och hade en egen designstudio ihop, där de utbytte idéer och samma typ av formgivning. Tills en dag då de splittrades.
Det finns egentligen ingen bra förklaring på varför Poul Kjærholms runda bord – som idag säljs av Fritz Hansen – skulle få ett större genomslag än Jørgen Højs bord, trots att detta bord såg dagens ljus först. En anledning tros dock vara att Poul Kjærholm var bättre på att få ut sina möbler i butikerna och skapa relationer till viktiga kunder, därmed fick Jørgen Høj stå i skuggan av sin vän och tidigare samarbetspartner.
Trots en mer anonym designkarriär har Jørgen Høj fått upprättelse på senare år, detta då många av hans produkter har blivit sålda till höga slutpriser på auktioner i både Danmark och internationellt. Men kanske får han sitt riktiga erkännande nu när Klassik Studio väljer att lansera hans originalidé på nytt. Det blir som att cirkeln är sluten, en gång för alla.
Gäller vit laminat och krom under begränsad tid.
JH Dining Table från Klassik Studio.
JH Dining Table. Så heter det runda bordet från Klassik Studio som först presenterades 2018 på Stockholm Furniture Fair. Det var ursprungligen designat 1962 av Jørgen Høj och var kanske ett av dåtidens mest innovativa bord, mycket tack vare att man kunde använda en rund iläggsskiva som utökade bordet från 115 cm till 175 cm i diameter. Men någon nämnvärd succé blev det aldrig.
Rund iläggsskiva för JH Dining Table.
Strax efteråt att Jørgen Høj hade skapat sitt runda bord med iläggsskivor skulle en annan dansk designer få en liknande ide, Poul Kjærholm med sitt PK54 Table. Och det skulle komma att bli en framtida ikon inom dansk designhistoria, detta trots att utseendet och funktionen egentligen var väldigt snarlik Jørgens bord från 1962. Men det var kanske inte någon slump att borden påminde om varandra så mycket. I tidig ålder samarbetade nämligen de båda danska designers och hade en egen designstudio ihop, där de utbytte idéer och samma typ av formgivning. Bland annat har de tillsammans designat stolen PP106 för PP Möbler, 1952.
PK54 Table från Fritz Hansen.
Det finns egentligen ingen bra förklaring på varför Poul Kjærholms runda bord – som idag säljs av Fritz Hansen – skulle få ett större genomslag än Jørgen Højs bord, trots att detta bord såg dagens ljus först. En anledning tros dock vara att Poul Kjærholm var bättre på att få ut sina möbler i butikerna och skapa relationer till viktiga kunder, därmed fick Jørgen Høj stå i skuggan av sin vän och samarbetspartner. En annan anledning kan även vara att PK54 upplevdes som mer raffinerat av många, och att Jørgen Højs bord saknade den där sista finslipningen.
Jørgen Høj kanske aldrig fick det genombrott som han en gång förtjänade. Dock har hans produkter på senare år blivit sålda till höga slutpriser på auktioner i både Danmark och internationellt. Men kanske får han sitt riktiga erkännande nu när Klassik Studio väljer att släppa hans originalidé på nytt. Återlanseringen av JH Dining Table blir som att cirkeln är sluten, en gång för alla.
Det finns många favoriter i vårt sortiment. Den här veckan har vi valt att tipsa om sex produkter som vi tycker ska uppmärksammas.
Muuto ‘Ridge’ vas
Ett tecken på en bra nyhet är att den inte känns som en nyhet, utan snarare som en klassiker. Muutos nya vas-serie ‘Ridge’ känns precis så. Den finns i två storlekar, där vi kommer placera den större storleken på golvet och pryda med nyplockade nyponkvistar.
Hein Studio ‘Root’ print
Rebecca Hein tog steget från den danska modevärlden och startade eget. Vi har nyligen fått in en serie prints från Hein studio där ‘Root’ i blått eller rött har blivit en favorit. Det här är prints med mycket karaktär som bryter av bland alla jordtoner på ett livfullt sätt.
Desalto ‘Clay’ bord
Desalto är ett varumärke som varit med oss i många år. Serien ‘Clay’, som består av bord i olika storlekar, där foten utgörs av en kon är helt fantastiska. Matbordet går att få med rund eller en inbjudande oval bordsskiva. Och som namnet ‘Clay’ skvallrar om så tillverkas det i keramiska material, men det går även att få i marmor eller glas. Bordet är både formstarkt och praktiskt med sin pelarfot!
Menu ‘Task Pendant’ lampa
Enkel och snygg minimalism. Den här nätta armaturen kommer få plats över en arbetsplats i vår butik, men fungerar egentligen lika bra överallt, såsom ovanför ett matbord eller en köksö. Task Pendant är den perfekta lampan när möblerna eller arkitekturen i rummet är det som ska få tala för sig själv. Den här typen av enkel armatur börjar bli allt mer populär, dock är det ändå en lampa för den mer självsäkra som vet när något bara är enkelt och inte tråkigt.
Zanat ‘Touch’ bänk
Ordet ‘Zanat’ betyder hantverk på bosniska och det är detta som genomsyrar hela företagsidén hos Zanat. Här är allt handgjort och trä hämtas från den lokala regionen. Det speciella hantverket är signumet inom företaget och flera kända formgivare har tolkat sin syn på vad detta innebär, och just 'Touch'är designern Ilse Crawfords bidrag. Bänken finns i flera storlekar och i vår butik visar vi den som soffbord!
Zanotta 'Fenis' stol
Fenis är designad av Carlo Mollino 1959 och är en bit av italiensk möbelhistoria som inte lämnar någon oberörd. Vi älskar den här stolen – eller om vi ska kalla den skulpturen – för dess expressiva men samtidigt enkla uttryck. Stolen kommer dessutom i numrerad upplaga.
Nu startar vi våra inredningsveckor hos Olsson & Gerthel. Men vad innebär begreppet inredning? I stora drag handlar inredning om att gestalta rum utifrån drömmar, funktion och önskemål. På Olsson & Gerthel uttrycker vi detta som “Konsten, möblerna och kunskapen”. Men gränsen mellan inredning och design är en hårfin gräns, något inredningsprofilen Ilse Crawford kan intyga. Med många titlar på sitt CV såsom journalist, chefredaktör på Elle Decoration, creative director, formgivare och grundare av designstudion Studioilse visar hon att steget från att inreda hem till att designa möbler aldrig är långt borta.
Som inredare och designer är det främst Ilse Crawfords förmåga att kunna kombinera de “mjuka värdena” och göra människor bekväma, i såväl offentliga som privata miljöer, som tilltalar oss. Men vi fascineras även av hennes enastående estetiska öga som kryddas med en intressant och unik färgpalett. Detta gör henne till en väldigt uppskattad designer och formgivare som alltid sätter människans behov i centrum, oavsett vad hon gör.
Som designer gjorde sig Ilse Crawford mer känd för en bredare publik när hon tillsammans med Ikea tog fram den omåttligt populära serien ‘Sinnerlig’. Hon har också en god relation med skånebaserade Wästberg där hon var med och ritade deras första belysningsarmaturer och på så vis bidrog till deras numera väldigt fina rykte inom branschen. Hon har även designat serien ’Grönska’ för Kasthall där utgångspunkten är landskapet som omgärdar Kasthalls fabrik i Kinna. Designen uttrycker en lekfullhet och enkelhet med stor respekt för materialen hon arbetar med. Detta gör att hennes design därför aldrig blir endimensionellt, och det passar ju oss människor ganska bra.
Missa inte att du just nu får 20% på alla mattor från Kasthall! Sista chansen – erbjudandet gäller endast t.o.m. 26/10!
Det är inredningsveckor hos Olsson & Gerthel. Först ut är vardagsrummet där vi sammanställt möbler, belysning och inredningsdetaljer vi tycker bör uppmärksammas lite extra när det kommer till hemmets mest självklara rum.
SkLO Balance Pendant taklampa
Tjeckiska SkLO har utökat sitt sortiment med skulpturala lampor. Hela deras sortiment av glas är munblåst och tillverkas för hand i deras glashytta. Den här enkla, stilrena lampan blir ett blickfång i vilket vardagsrum som helst.
The Wrong Shop Ronan Bouroullec Poster - Brun
Ronan Bouroullec har länge fascinerat oss med sin formgivning. Som en del i sitt utforskande av form och textur har Ronan länge sysslat med konst och nu släpper han prints för The Wrong Shop, fylld med massvis av djup.
Klassik Studio PV Dagbädd
Soffa eller dagbädd i ett med fällbar rygg. PV Dagbädd är av högsta kvalitet från Klassik Studio och passar fint i det mindre vardagsrummet eller ihop med andra möbler i ett större rum.
Menu Gravel matta
Gravel är en taktil, snygg och skön matta från Menu som är väldigt skön att gå på. Den kommer i två kulörer som är perfekt för en lugn och ljus färgskala.
Tom Dixon Fan Table soffbord
Det här bordet känns som en gammal klassiker, vilket också är det som ibland utmärker riktigt bra formgivning. Fan Table från Tom Dixon är ett lätt soffbord och vi älskar dess intressanta utseende.
Vitra Organic Chair
Vill du sitta riktigt bekvämt så ska du köpa en Organic Chair. Det här är ett mästerverk i komfort från 1940 där samarbetet mellan Eero Saarinen och Charles Eames har resulterat i en stol som är varken en stol eller en fåtölj – det är en Organic Chair. Ett stycke designhistoria, helt enkelt.
Asplund Luc sidobord
Ännu en självklar möbel signerat Broberg & Ridderstråle för Asplund. Möbeln i sig är ingen nyhet hos oss, men den är väl värd att lyfta fram. Luc är elegant och funktionell förvaring tack vare svensk möbelkonst.
Muuto Twine Cushion
Ett spännande samarbete mellan Muuto och Aiayu. Aiayu arbetar med en småskalig produktion där ursprung, miljö och kvalitet står i fokus. Twine Cushion är tillverkad av extra mjuk babylamaull med hög andningsförmåga, för långa och sköna kvällar i soffan.
Se fler av våra favoriter vi har i vårt sortiment just nu – vi har sammanställt alla produkter vi tycker behövs uppmärksammas lite extra, nyheter som klassiker.
Spara 4680 kr när du köper Verner Pantons ikoniska taklampa i storleken Ø40 cm.
Få en extra klädsel i Lino Bianco när du köper Ghost från Gervasoni!
Spara 25% när du köper Sjuan eller Grand Prix i svartfärgad ask.