Quantcast
Channel: Olsson & Gerthel
Viewing all 1211 articles
Browse latest View live

Hur ser ditt hemmakontor ut?

$
0
0

Den senaste tiden har vår inredningsavdelning sammanträffande nog arbetat med flera projekt under rubriken “Hemmakontor”. Vad önskar du dig av ditt hemmakontor?

Ska det vara praktiskt och ergonomiskt? Eller är det viktigare att det är snyggt och inspirerande? Eller kanske både och? Vill du kunna ta emot kunder hemma? Eller ska barnen kunna sitta och göra läxorna? Scenarierna är många och lösningarna likaså. Efter att ha gjort flera hemmakontor på rad så kan vi konstatera det självklara. Att alla har olika behov och önskemål. Vår inredningsavdelning utgår alltid ifrån dina önskemål och lämnar alltid ett skräddarsytt förslag enligt dina behov.

En röd tråd som vi uppmärksammat är att det blir vanligare att röra sig från att endast lägga tid och kraft på bostadens traditionella “finrum” till att även låta de rum som vi tidigare betraktat som låg prioritet få bli viktiga för oss. Vi på Olsson & Gerthel tror på att vi mår bra av att ha vackra och funktionella miljöer omkring oss. Inte bara på hemmakontoret men även på våra arbetsplatser.

Behöver du hjälp med ditt hemmakontor? Eller kanske något annat rum hemma? Prova vår inredningstjänst!


Salone del Mobile, Milano 2019

$
0
0

Milanomässan är slut för i år. Vilka slutsatser kan vi dra? Vi ser lite röda trådar här och var bland de varumärken som vi arbetar med. Tydligast är kanske intresset för att återuppliva gammal design. Likt de flesta andra branscher, finns även här behovet av att förnya sig år efter år för att fortsätta vara aktuella. Men varför stressa fram en massa nytt när det redan finns så otroligt många fina designskatter som annars riskerar att gå förlorade?

Efter årets Milanomässa vill vi därför ge en stor eloge till &tradition, Vitra och Fritz Hansen som bidragit med att presentera vacker formgivning som kanske annars hade gått “vanliga designintresserade” förbi och endast varit tillgängliga för dem med ett djupare intresse.

&tradition visade en rad noggrant utvalda gamla “50-talsgodingar” signerat den danska design- och arkitektbyrån Hvidt & Mølgaard. Majoriteten kommer att gå att beställa först i början på nästa år.

Fritz Hansen har sedan tidigare börjat producera den amerikanske designern Paul McCobbs bord ur serien Planner från början av 1950-talet. Paul McCobbs intresse för rationella, rena och raka möbler passar väl in i Fritz Hansens modernistiska formgivningstradition. På mässan i Milano presenterade Fritz Hansen hyllor ur samma serie. Ren och ärlig formgivning som andas tidlöshet.

Vidare så kan vi konstatera att det inte är någon nyhet att Vitra sitter på en enorm designskatt, med tillgång till paret Eames levnadsverk. Loungefåtöljen LAR från 1950 presenterades, och enligt spekulation ska det ha varit en av Charles Eames favoritfåtöljer. Den syns på en rad gamla fotografier från tiden då det begav sig. Det är helt enkelt en fåtölj ihopsatt av element som är signifikanta för makarna Eames bidrag till designhistorien.

Från början var det meningen att paret skulle tillverka lågprismöbler som demokratiskt nog skulle vara tillgängliga för alla. LAR är en fåtölj som är nätt och går in i många hem. Vi känner igen både sits och underrede från serien Eames Plastic Chair och sidobordet LTR. Underredets form togs från början fram för att minimera mängden material vid produktionen. Efterhand fick fåtöljen smeknamnet "Cat’s cradle" för att det påminner om den klassiska snörleken - den då man med ett snöre och fingrar kunde forma diverse roliga formationer.

Slutsatsen är att vi är glada för att snart få möjligheten att kunna möblera våra hem med 50-talsmöbler igen, lika aktuella nu som när de ritades!

Småtips till dig som köpt Nostalgi från Essem Design!

$
0
0

Nostalgi ritades så tidigt som 1937 av Gunnar Bolin, efter att han fått idén att ta fram en hatthylla som skulle tillverkas av nedsmält aluminiumskrot. Nostalgi tillhör än idag en av våra mest populära produkter. Därför vill vi passa på att dela med oss av några småtips som kan vara värda att tänka på om du köpt en hatthylla eller skohylla!

Anledningarna till att Nostalgi blivit så populär är många. En enkel design, tillverkning med återvunna material och hög funktion. Dessutom finns hyllan att välja i mängder av olika utföranden som ek, björk, bok, mässing och koppar. Vi på Olsson & Gerthel var även först ut med varianten i valnöt som tidigare såldes exklusivt för våra kunder.

Ett väldigt tilltalande sätt att placera krokarna på är att sätta alla tre på stången längst in mot väggen. Detta gör att du får någorlunda gott om plats för att hänga upp galgar med jackor på den främre stången, utan att ytterkläderna på krokarna kommer i vägen.

En annan variant är att placera en krok per stång, för att sedan flytta allihop till höger eller vänster. På så sätt får du bättre plats för alla dina galgar.

Alla Nostalgi-hyllor levereras alltid med ett 3-pack ankarkrokar. Om du som många andra önskar att använda både en hatthylla och en skohylla av Nostalgi som ett set, behöver du därför inte köpa till några extra krokar. Vid montering kan du helt enkelt trä på krokarna som följde med skohyllan på hatthyllan istället.

Och sist men inte minst. Glöm inte att montera din sko- eller hatthylla på rätt håll. Konsolernas socklar ska vara riktade uppåt. Tro det eller ej, men Nostalgi är, likt “hattlampan” Vertigo från Petite Friture, en av de produkter som ofta monteras upp-och-ned. Ett pyttelitet misstag som enkelt kan suga musten ur en när man äntligen blivit klar med monteringen!

Guide: Välj rätt barstol för ditt hem!

$
0
0

HAY Revolver barstolar och barbord

Barstolar blir alltmer populära och nyritade kök kommer ofta med en köksö. Därför får vi också fler frågor om just barstolar. Hur höga barstolar behöver man för köksön eller barbordet? Vilket material lämpar sig bäst? I vår barstolsguide delar vi med oss om några tips som hjälper dig välja rätt barstol för ditt hem!

Innan du köper barstolar är det bra att fundera över hur de kommer att användas under den större delen av tiden. Ska de ersätta en traditionell matgrupp? Ska det endast vara en plats att sitta under frukosten eller kommer du även sitta och jobba under längre perioder? Om du börjar med detta steget så blir de andra valen mycket enklare.

Barstol till köksö eller barbord?

Vi får ofta frågor gällande vilken höjd det ska vara på barstolarna för en köksö eller ett specifikt barbord. Sitter man för lågt riskerar man att få spänningar i axlarna, medan man kan få ont i ryggen om man sitter för högt. Precis som för ett vanligt matbord och stolar bör avståndet mellan sits och bordsskivans underkant vara ungefär 30 cm för bästa komfort.

De flesta barbord finns normalt sett i två standardhöjder på 90 respektive 110 cm. Beroende på varumärke kan detta naturligtvis skilja sig något från modell till modell. Likaså kommer barstolar ofta med en sitthöjd på 65 eller 75 cm.

HAY About a Stool AAS32 Barstol

Barstolar med en sitthöjd på 65 cm lämpar sig både för en köksö och för den lägre höjden av barbord. En hög barstol med sitthöjd på 75 cm fungerar därmed uteslutande med höga barbord.

Barpallar och barstolar

HAY Soft Edge Barstol

Den enda skillnaden mellan en barpall och en barstol är om den har ett ryggstöd eller inte. Trots att man nästan alltid väljer att även kalla barpallar för barstolar så är faktiskt ryggstödet en viktig del att ta hänsyn till, beroende på hur du planerar att använda dina barstolar.

Gubi Beetle Barstol

Har man ont om utrymme kan nämligen höga ryggstöd skapa ett något otympligt intryck i rummet. Samtidigt ger ett ryggstöd betydligt bättre komfort - åtminstone vid längre sittningar. Motsatsvis ger en barpall utan ryggstöd ett mer luftigt intryck, även om de inte alltid är så bekväma att sitta på i flera timmar i sträck.

Muuto Fiber Barstol

Lyckligtvis finns det även gott om mellanting. Vill man få till en lagom balans mellan egenskaperna av en barpall utan ryggstöd och en barstol med ryggstöd kan man välja en modell med ett lågt stöd för ländryggen.

Magis The Wild Bunch Tom & Jerry Barpallar

Höj- och sänkbara barstolar är ett utmärkt alternativ både för dig med barn och de familjer där alla är väldigt olika långa. Samtidigt kan du alltid finjustera höjden vid behov för att hitta precis rätt läge, för bästa möjliga komfort.

Hur många barstolar behöver du till din köksö?

Normann Copenhagen Form Barstol

Innan du köper barstolar till din köksö kan det vara bra att tänka över antalet en extra gång. Försök gärna hålla ett avstånd på 65-75 cm, räknat från mitten av sitsen på varje barstol. Du och dina gäster slipper då att trängas, samtidigt som du inte behöver dra ut en annan stol för att komma åt den stol du ska sätta dig på.

Material

Även om materialen alltid spelar stor roll när det kommer till utseende, är de extra viktiga att ha i åtanke när man ska placera barstolar vid en köksö. I köket kan nämligen barstolarna utsättas för fett, vilket gör att vissa material är att föredra över andra.

Plast

Oklädda barstolar i plast som polypropylen har kommit att bli oerhört populära. En av anledningarna till det är att de blir betydligt snällare i pris än många andra material. Plast kräver dessutom väldigt lite underhåll. Bra exempel på detta är Form från Normann Copenhagen och About a Stool från HAY, som båda finns att tillgå med underrede i trä eller stål.

Trä

Barstolar i träslag som ek, ask, bok och valnöt är perfekt för dig som vill få in en mer naturlig känsla i hemmet. Trä kan påverkas av fett i köket, varpå fläckar kan uppstå. Detta behöver dock inte ses som någonting negativt, utan istället som en charmig patina.

Läs vår kompletta träguide här!

Med eller utan klädsel?

Tygklädd barstol

Tygklädsel är ett perfekt val när du verkligen vill sätta din personliga prägel på dina möbler. Här får man nästan alltid enorma valmöjligheter av både tyger och färger som gör det enkelt att hitta något som passar just ditt hem. Nackdelen är att tyg kan vara väldigt tidsödande att rengöra, vilket gör att det bör undvikas i kök där det kan utsättas för fett.

Läs vår kompletta tygguide här!

Läderklädd barstol

Läder är kommer ofta i något begränsade färgval, inte minst om man är ute efter ett anilinläder för den där naturliga känslan. En läderklädd sits passar dock ofta väldigt bra ihop med andra naturmaterial som exempelvis en benställning i trä.

Däremot är läder väldigt enkelt att hålla rent till vardags, då det nästan alltid räcker att torka av med en fuktig trasa. Samtidigt kräver läder tidvis ett visst underhåll för att uppnå sin maximala livslängd.

Läs vår kompletta läderguide här!

Guide: Barstolar

Vi välkomnar Kasthall!

$
0
0

Vi på Olsson & Gerthel brukar säga att en bra inredning grundas på konst, möbler och kunskap. Möbler och kundskapen att välja rätt möbler är egentligen inte speciellt svårt att förstå. Konst däremot, kan vara lite allt möjligt.

Den här veckan har vi arbetat lite extra med att framhålla svenskt möbelhantverk. Bland annat har vi erbjudit 10% rabatt på hyllan Nostalgi från småländska Essem Design. Vi har även presenterat ett stort tillskott av mattor från Kasthall.

Kasthall tillverkar mattor av högsta kvalité och lägger stor vikt vid allt från material och hantverksskicklighet till formgivning. Här kan vi tala om konst! Konst betyder skicklighet, förmåga och kunnande. Men det syftar också på estetisk verksamhet. Allt det har Kasthall. Ska man inreda sitt hem så ska man gärna ha något konstnärligt tillskott för att göra det hela mer intressant. En vacker matta kan vara en sådan. Likaså kan det handla om en fin tavla.

I Sverige är vi dock ganska låsta vid hur en matta kan användas. På golvet, under en möbelgrupp eller i en hall är det vanligaste. I många andra länder används mattor på flera olika sätt. Både på golv, som draperier och som konstverk på väggarna. Där borde vi svenskar bli lite bättre. På möbelmässan i Milano presenterade Kasthall en spännande kollektion, framtagen tillsammans med formgivaren Lara Bohinc. Här presenterades mattor både på väggar och golv, i former som var allt annat än strikt rektangulära.

Just nu visar vi exempelvis mattan Feather från Kasthall i ett vägghängt format. Vackert, intressant men också ljuddämpande! Vi vill gärna uppmuntra våra kunder till att tänka kring just konst, och gärna utanför boxen. Det är inte alltid det lättaste. Ibland kan man behöva lite hjälp och vägledning för att lyckas sätta den där avslutande, intressanta touchen på ett hem.

Vill du också inreda på ett spännande och nytt sätt? Prova vår digitala inredningstjänst!

3 days of design: HAY

$
0
0

HAYs nya möbler och lampor från 3 days of design 2019

HAY har varit återhållsamma med antalet lanseringar detta året, både i Stockholm och Milano. Istället valde de att släppa en rad nyheter på hemmaplan under 3 days of design i Köpenhamn. Här presenterar vi några av nyheterna som vi tycker är extra fina!

Utöver de utvalda möblerna och lamporna nedan fick vi även se tillökning av serien Copenhague med ett nytt utdragbart bord och en ny variant av stolen Neu. Pierre Charpins bärbara bordslampa PC Portable fick även sällskap av en ny pendel i samma formspråk och material.

Bonbon av Ana Kraš

HAY Bonbon Pendel Large och Medium

Först ut är lampserien Bonbon som formgivits av den serbiska, New York-baserade designern och konstnären Ana Kraš. Lampan kommer i två varianter, varav en fungerar som pendel och en som bordslampa - eller golvlampa beroende på vilken storlek du väljer. Det som utmärker Bonbon är dess lätta skelett av tunt stål som klätts med ett vackert garn.

HAY har valt att erbjuda Bonbon i två uppsättningar av färger - Earth Tones och Yellow Melange - som båda släpper fram garnets naturliga kulör och lyster på ett smakfullt sätt. Därmed blir lamporna oerhört dekorativa även när de är släckta under dagtid.

Det är någonting särskilt med lampor som har förmågan att skifta mellan två helt olika uttryck i tänt och släckt läge. Bonbon är just en sådan lampa. När du tänder lampan skiner nämligen trådarna upp och upplevs närmast glödande, samtidigt som ljuset diffuseras och skapar en varm och behaglig atmosfär.

Matin av Inga Sempé

HAY Inga Sempé Matin Bordslampa i den vita färgen Pure White

HAY har tidigare släppt ett flertal accessoarer och inredningsdetaljer av den franska formgivaren Inga Sempé. Nu har hon även fått ta sig an varumärkets utbud av belysning - någonting som hon besitter en enorm talang för.

Här ser du den fina bordslampan Matin som tydligt avspeglar Inga Sempés personliga prägel med en ytterst nätt och elegant design. Bordslampan har ett slimmat stativ i mässing som ställer sig i en välbalanserad kontrast gentemot den utsökt plisserade lampskärmen.

Matin kommer med en integrerad LED-ljuskälla. Lampan finns i storlekarna small och large, där du sedan kan välja lampskärm i distinkta toner av rött, gult och grönt. För dig som gärna håller det neutralt finns även ett lite lättare vitt alternativ.

Halftime av COBE

Den första möbeln på listan är stolen Halftime av arkitektbyrån COBE, ursprungligen ritad för adidas nya byggnad med samma namn. Likt byggnaden var även stolen designad med målet att både kännas robust och flexibel.

Stolen kommer i totalt fyra varianter, där du väljer mellan svartbetsad eller mattlackad ekfanér kombinerat med en ram i antingen krom eller svart pulverlack. För att uppnå den funktion som är synonym med HAY är Halftime stapelbar, lätt och försedd med ett litet mellanrum ovanför ryggstödet som fungerar som handtag.

Bernard av Shane Schneck

HAY Bernard Fåtölj Natur Ek

Vi har haft ögonen på Shane Schnecks fåtölj Bernard ända sedan Milanomässan 2018. Kanske är det kontrasten mellan den tunna klädseln och den robusta konstruktionen. Samtidigt bär fåtöljen onekligen anor av Børge Mogensen ikoniska “Spanska stolen” från 1958, dock i en modern tappning och med ett uttryck som fåtöljen är värdig att få kalla sitt eget.

Fåtöljen känns redan som en modern klassiker och finns att välja i antingen ek eller bok. Som vanligt ger HAY dig även gott om utrymme att sätta din personliga touch, genom att erbjuda fåtöljen Bernard i en rad olika ytbehandlingar och färger. Här kan du sedan kombinera benställningen med antingen exklusiva läder eller stryktålig canvas.

About a Chair får tillökning!

Stolserien About a Chair har hållit sig aktuell under flera års tid, både som stol, karmstol och barstol. Nu släpper HAY en helt ny serie som bygger vidare på precis samma tänk som tidigare, men i en lite mer komfortabel anda.

Man har behållit de karaktäristiska stativen och de, om än något annorlunda, kurviga skalen som kommit att bli seriens signum. Här har man dock gjort ryggen en aning högre, samtidigt som du erbjuds två olika varianter med en stram eller kuddfylld insida.

På senare tid har HAY börjat erbjuda flera av sina klädda möbler i varianten “duo”, där du får möjlighet att klä in- och utsida i olika tyger eller läder. Detta är perfekt för dig som gillar ton-i-ton eller skarpa kontraster. Denna möjlighet finns även för flera av stolarna i About a Chair 100-serien.

Nelson Bubble flyttar in hos HAY!

HAY George Nelson Bubble Lampor

En stor nyhet, även om serien snart fyller 70 år, är att HAY fått rättigheterna att börja producera de eleganta och tidlösa pendlarna ur serien Nelson Bubble av George Nelson. Serien är väldigt omfattande och innehåller även golv-, vägg- och bordslampor. Det verkar dock endast som pendlarna kommer att lanseras hos HAY - åtminstone till en början.

HAY George Nelson Bubble Criss Cross Pendel

George Nelson inspirerades av svenska silkesklädda pendlar när han tog fram lampserien. Dessa var dock väldigt tidskrävande att ta fram i en större skala, och han valde därför att göra det på sitt eget sätt. Detta gjorde han genom att skapa en kokongliknande hinna över en tunn kropp av stål. En metod som sedan dess använts flitigt av exempelvis Tobia Scarpa och bröderna Castiglioni under 60-talet ända fram till nutid av bland annat Marcel Wanders, Michael Anastassiades och Simon Legald.

Hemkänsla under 3 days of design

$
0
0

Flera av de danska varumärkena som öppnade upp sina showrooms i Köpenhamn under förra helgen presenterade dem som sina hem. Traditionellt sett är ett showroom en lokal där man visar upp det man säljer. Nu vill man ta det steget längre och visa sitt varumärke på ett mer levande sätt - vilket är väldigt inspirerande!

HAY har haft HAY House på Strøget i många år och var tidiga med att vilja visa sitt eget varumärke i kombination med andras. För att göra det mer levande och hemtrevligt. Danska New Works öppnade upp sitt hem, där de tagit hjälp av svenska Lotta Agaton. Resultatet blev en vackert monokrom miljö av det mjukare, minimalistiska slaget.

Den vackra våningens gamla snickerier, stuckaturer och fönster ramades in av fina gardiner från Astrid. Väggarna var målade i en jordig kulör och möblerna höll samma sobra nyans. Det som istället fick utgöra effekten var blandningen av texturer. Karakorum, sammet av ull och hampaliknande mattor. Som pricken över i:et hängde stora ljudabsorbenter som målningar i samma kulör som väggen. Likaså piedestaler med konstföremål.

En starkt lysande stjärna var Sofia Tufvason, vars skulpturer syntes hos både Menu och New Works. Menu har tagit hela konceptet med “hemmet” till sin spets och öppnat hotell. The Audo ligger i Nordhavn. Där är det meningen att man ska kunna bo och arbeta i en miljö som Menu menar är deras syn på hur ett hem ska vara. Där blandas varumärkets möbler med vintage och små handplockade varumärken.

Utöver det så är platsen nästan att betrakta som ett galleri. Konstföremål finns att skåda vart man än rör sig. Vackra målningar, skulpturer och fotografier. Det kan låta stelt, men det är långt ifrån stelt. Med The Audo har Menu visat vilka de är. Den danska möbeltraditionen och scenen kan tyckas mättad, men Menu visar att det finns plats för fler nya danska stjärnor.

Vi är glada för att se att fler och fler förstår vikten av att visa upp sina möbler i en miljö som mer känns som ett hem. Så har vi arbetat på Olsson & Gerthel i många år. Vi hoppas att vi mer och mer kan röra oss från shop in shop-lösningar och stela utställningar till att istället visa mixade miljöer. För det är ju så riktiga hem ser ut.


Konsten, möblerna, kunskapen: Färg & designklassiker

$
0
0

Dags för renässans av Olsson & Gerthels gamla kärnvärden “Konsten, möblerna, kunskapen”. Håkan Olsson och Susanne Gerthel lät de här orden vara bärande för den verksamhet som kom att bli Olsson & Gerthel. De är viktiga för oss än idag, men kanske inte lika synliga för våra kunder som de är för oss som arbetar här.

Vi vill berätta mer om möblerna, vi vill dela med oss av vår kunskap och vi vill göra konsten till en del av våra hem. Det finns nästan alltid en spännande historia eller tanke bakom varje konstverk och möbel - och den vill vi berätta om.

Inledningsvis kommer vi under de kommande veckorna att släppa lite extra intressant material kring utvalda möbler, formgivare och konstnärer. Vårens tema handlar om vad vi tycker är viktiga delar i ett intressant hem. Rubriken är “Färg & designklassiker” och fotograferades på Gamla Väster i Malmö i början av februari. Du som har vägarna förbi vår butik kommer ha möjligheten att ta del av några av de miljöer som fotades. Här kan du prova möblerna, se på konsten och förstå varför vi tycker att de är värda lite extra uppmärksamhet.

“Konsten, möblerna, kunskapen” är Olsson & Gerthel.
Välkommen in och bli inspirerad!

Färg & designklassiker

Vad gör ett hem till ett hem? Vad gör ett hem intressant och trivsamt? Många gånger har vi svårt att sätta ord på vad det är som gör att vi upplever detta. För oss på Olsson & Gerthel finns det tre nyckelord som vi alltid återkommer till. Några saker som alltid måste få finnas med för att det ska bli just intressant och trivsamt. Det är konst, det är möbler och det är kunskap. Det är ryggraden i ett personligt hem.

För vad vore ett hem utan intressant konst, väl utvalda möbler och bra litteratur i bokhyllorna? Det är inte nödvändigtvis en fråga om saker som behöver kosta mycket pengar. Det viktiga är att det är utvalt av den personen som lever i hemmet. Det sätter en personlig prägel och berättar någonting för besökaren som hälsar på. Det kan vara svårt att våga vara personlig - vad är värt att ha framme och vad ska man ta undan?

Under takbjälkarna i en vindsvåning på Gamla Väster här i Malmö gestaltade vi ett exempel på vad vi tycker är ett intressant “Olsson & Gerthel-hem”. Vi vill se mer färg i inredningen och vi vill se att vi vågar satsa på de gamla designklassikerna. Att vi vågar blanda nytt och gammalt, och att vi låter konsten och böckerna komma fram ännu mer. Basen får gärna vara lugn och neutral. Istället kan man satsa på spännande färgkombinationer i möbler, textilier och i konsten på väggarna.

Ambitionen hos Olsson & Gerthel är att skapa hem och sälja möbler som håller över tid. Målet är att möblerna vi säljer ska gå i arv i generationer. Något som vi dock ofta märker är att det inte är möblerna som slits ut, utan det är vi själva som vill byta ut för att vi tröttnar. Hur kan vi skapa hem som känns intressant år ut och år in? En del möbler kan lätt förknippas med “farmors sommarhus” eller “mitt gamla föräldrahem” och därför kännas daterade eller tråkiga.

Vi vill att våra kunder ska våga blanda gamla klenoder med dagens formgivning på ett lite mer hänsynslöst sätt. Det går bra att blanda Arne Jacobsens över 60 år gamla Ägget med soffan Mags Soft från vår samtid! På så vis kan möblerna få leva vidare på nya och spännande sätt. Våga blanda på ett överraskande sätt och utmana dig själv i att gå bortom de där färgkombinationerna som du normalt känner dig trygg med - och se vad som händer!

Foto Jonas Nordqvist
Styling Nina Gerthel, Magdalena Arvidsson
Redigering Jesper Berg

Kan man göra en rund fåtölj?

$
0
0

PP Møbler är det lilla snickeriet som grundades av Ejnar och Lars Peder Pedersen 1953. På snickeriet i Allerød brukar man säga att det är PP Møbler som idag tillverkar Hans J. Wegners allra mest avancerade möbler. Kanske är Circle Chair den mest komplicerade. Wegners vision om att ta fram en möbel baserad på den renaste av geometriska  former – cirkeln – förverkligades i slutet av hans yrkesliv.

PP Møbler har sitt lilla snickeri i danska Allerød, ett samhälle mellan Köpenhamn och Helsingör. Insprängt i ett bostadsområde huserar snickeriet än idag. Platsen är full av dansk designhistoria. PP Møbler har verk från Poul Kjærholm, Hans J. Wegner och Finn Juhl i sina arkiv.

I början på 1950-talet startade de verksamheten med en mindre peng på fickan. Till en början hade snickeriet inte ens någon logotyp, utan det ritades dit “PP Møbler” med röd penna. Det lilla snickeriets namn var inte självklart på något sätt. Namnet skulle innehålla “Pedersen” på något vis. Vad skulle de heta? Pedersen & Pedersen eller kanske Bröderna Pedersen? “Det ska heta PP Møbler”, utbrast en vän till bröderna. Och så blev det. Än idag sköts all tillverkning i samma anda. Köper man en möbel från PP Møbler har man faktiskt möjligheten att åka till fabriken, och kanske till och med se när just din möbel  blir tillverkad.

PP Møbler tillverkar Hans J. Wegners allra mest avancerade möbler. En del av hans alster tillverkas endast någon enstaka gång per år och därför kan leveranstiden bli väldigt lång om man beställer vid “fel” tillfälle.

Enligt utsago antog PP Møbler snabbt utmaningen att förverkliga Hans J. Wegners vision om att ta fram en rund fåtölj. Det visade sig vara lättare sagt än gjort att skapa en fåtölj vars ring mäter 112 cm i diameter och snickeriet sattes på ett svårt prov. Man stretchade gränserna rejält för vad som tidigare varit möjligt. Resultatet är det vi ser idag. En fåtölj som både är elegant och lekfull. Den är enkel att flytta runt. Sitsens konstruktion bjuder både på komfort och lätthet. Det är en stor, liten fåtölj av det sublima slaget.

Får man en PP130 Circle Chair i sin ägo så får man inte bara en fåtölj och ett konstverk som kan leva vidare i generationer, utan man får även ett stycke möbelhistoria.

Med perfektion som motto!

$
0
0

Olikt den demokratiska tanken om en “vackrare vardag” som präglade den svenska modernismen, har Poul Kjærholms möbleraldrig varit gjorda för att massproduceras. Nu, precis som då, är möblerna tillverkade med precision, där tanken att endast det bästa är gott nog, är bärande. Det gör möblerna otroligt exklusiva och de tingar ett högt andrahandsvärde på auktioner.

En viktig del av den svenska möbelmodernismen var att göra rationella möbler som skulle kunna tillverkas enkelt och, i demokratisk anda, nå en bred publik. Många möbelformgivare som verkade under efterkrigstiden drevs av den tanken. För att kunna göra möbler till många krävdes en rationell tillverkningsteknik, det som vi idag kallar för massproduktion. För att formspråket skulle kommunicera denna rationella och demokratiska tanke skulle även möblerna se sådana ut.

På andra sidan Öresund verkade möbelarkitekten Poul Kjærholm. Han, likt många namnkunniga i sin generations möbelformgivare, gick i skolan under den danska designens fader Kaare Klint. Olikt den demokratiska tanken om en “vackrare vardag” som präglade den svenska modernismen, har Poul Kjærholms möbler aldrig varit gjorda för att massproduceras. Nu, precis som då, är möblerna tillverkade med precision, där tanken att endast det bästa är gott nog, är bärande. Det gör möblerna otroligt exklusiva och de tingar ett högt andrahandsvärde på auktioner.

Kjærholm gick ut skolan som 22-åring och presenterade då sitt examensverk: PK25. En typisk PK-möbel där den gemensamma nämnaren ofta är en stålram med klädda sitsar i skinn, trä eller flätade linor. Kjærholm tog sig an materialet borstat stål och ansåg att det hade samma kvaliteter som trä. Tittar man ordentligt på en PK-möbel så kan man se att det finns en viss form av “snickarglädje” även om det i Kjærholms formgivning handlar om stål. Stålet var perfekt för hans ändamål och motto: klarhet och perfektion. Sitter inte detaljerna, då kan resten av möbeln kvitta, menade han.

Den ofrivillige konstnären?

$
0
0

Simon Vendin är konstnären som inte gärna kallar sig själv konstnär. Sommaren 2018 lanserade Olsson & Gerthel hans skulpturer Faces som togs emot med varm hand av våra kunder. Vad många kanske inte vet är att Simon först och främst alltid har målat. Vi premiärvisade hans måleri under gallerinatten i Malmö förra hösten. Den här våren har Simon börjat utforska ett nytt spår inom måleriet. I vårens fotografering “Färg & designklassiker” hängde hans Sunset I.

Simon Vendin är född i Malmö 1977. Han har som vi tidigare nämnt svårt att komma tillfreds med titeln konstnär. Ställer man Simon den enkla och raka frågan “varför målar du?”, så får man det enkla och raka svaret “för att jag inte kan låta bli”. När är man då en konstnär? Det leder in på den outtömliga frågan “Vad är konst?”, och kanske ska vi inte ta oss an den frågan här och nu.

Vi kan i alla fall konstatera att Simon Vendin under det senaste året har nått ut och berört en stor kundkrets med sina skulpturer Faces. Även så hans måleri. Serien Escape/Landscape premiärvisades under gallerinatten 2018 här i Malmö och sedan dess har en rad alster ur serien nått nya hem. Målningarna är på samma vis som skulpturerna, rejäla och robusta där konstnären omfamnat materialet och skapat verk med karaktär. De är inte blygsamma. Varken i uttryck eller i storlek. De största målningarna mäter uppåt en och en halv meter.

Sambandet mellan Simon Vendins skulpturer och hans måleri finns där. Framförallt genom den nyfikenhet som drivs av viljan att prova nya tekniker. Allt från gips, tejp, diverse byggmaterial, spackelspade och ståltråd. Det är som att Simon ställer sig själv hypotetiska frågor som han måste ta reda på svaret på.“Vad händer om jag gör så här?”. Ur det kommer serier av målningar där Simon utforskar både teknik och material.

Motivet är aldrig bestämt på förhand. Känslan och intresset för materialet är det som leder tillbaka till skulpturerna. Simon har alltid älskat att arbeta med händerna. Ända sedan sandslotten, träslöjden, via lerskulpturerna och in i måleriet. Målningarna skapas med samma hantverksmässiga kärlek som skulpturerna. Till och med ramarna tycker han om att sätta ihop själv.

Simon vänder sig mot allt som är högtravande, kanske är det därför han har så svårt att förlika sig med epitetet konstnär. Vi på Olsson & Gerthel tycker att han är en sann konstnär och är glada för att få representera honom. Det är lika spännande varje gång han kommer in med någonting nytt.

Just nu visar vi en rad målningar på olika teman, i olika tekniker av Simon Vendin i utställningen på Engelbrektsgatan 9 i Malmö. Skulpturerna och printet i serien Faces går även att köpa via vår hemsida.

Lindas sommartips!

$
0
0

Under de kommande veckorna delar vi på Olsson & Gerthel med oss av våra bästa tips på ställen att besöka under sommaren i Malmö. Först ut är Linda Karlsson som arbetar som inköpsassistent hos oss! 

Förutom att under sommaren besöka Olsson & Gerthel under ett besök i Malmö, vad är ditt bästa insidertips till en härlig Malmövistelse? Och varför är det det?

- En härlig promenad längs Ribersborg eller varför inte en heldag på stranden som sedan avslutas antingen på via Napoli eller Osteria Qui. Det bästa italienska i Malmö i en fantastiskt genuin miljö.

Tack för tipset! Har du någon favorit just nu i Olsson & Gerthels sortiment som du vill tipsa särskilt om?

- En nyhet från Gubi som sätter ett leende på mina läppar är Bat Lounge Chair i den låga versionen. En kommande favorit är krukan Mist från DBKD som förväntas komma in i början av juli.

Konsten att göra hållbar elektronik!

$
0
0

Under hösten 2018 började Olsson & Gerthel, som en av få  återförsäljare i Sverige, att sälja svenska Transparent Sound. Man kan snabbt se att Transparent Speaker är en estetiskt tilltalande högtalare som mer än gärna får stå i ett “Olsson & Gerthel-hem”. Men hur unik är en Transparent Speaker egentligen? Vi har haft ett samtal med Per Brickstad, en av grundarna bakom varumärket.

Kan du inte berätta lite om tanken bakom Transparent Sound?

- Vi är ett företag som vänder oss emot den slit-och-släng-orienterade elektronikbranschen. Vi anser att produkter i allmänhet skall kunna behållas länge och bli bättre med tiden. I dagsläget tvingas vi att slänga bort och köpa nytt i en allt snabbare takt. Detta tänk genomsyrar hela vår verksamhet på olika sätt, och förkroppsligas i våra produkter. Våra högtalare är utformade för att kunna uppgraderas över tiden, med material som håller länge, och en estetik som strävar efter en tidlös enkelhet och elegans. Vi anser att ett objekt som innehåller teknik borde kunna uppskattas i likhet med en vackert utformad designmöbel. I dagsläget görs det så mycket plastiga eller komplicerade saker i den här kategorin. Om vi ska vistas med dessa produkter i våra hem förtjänar de en hänsynsfull design!

För dem som inte kan så mycket om just ljud, men förstår inredning, på vilket vis är det mer än bara en snygg högtalare?

- Vi försöker erbjuda enkla och vackra lösningar, utan att för den sakens skull kompromissa på teknisk höjd och ljudkvalité. Våra akustikpartners är i världsklass när det kommer till att utforma högtalarelement och digitala förstärkare. Härdat glas är ett mycket fördelaktigt akustiskt material i och med dess hårdhet som riktar all energi till de vibrerande högtalarelementen, och därmed minimerar energi- och ljudförluster genom vibrationer i lådan. Idag kommer alla våra modeller med Bluetooth som standard, då det är det enklaste och bästa för de flesta kunderna. Man kan till och med koppla ihop två styck små Transparent Speaker enbart med hjälp av Bluetooth, något som brukar vara rätt komplicerat att sätta upp med Wi-Fi. Däremot erbjuder vi både multi-room och voice-control över Wi-Fi med hjälp av tredjepartsmoduler. För dem som vill ha ett “Sonos-liknande” system hemma rekommenderar vi Echo Input från Amazon. En liten “puck” som göms i ett utrymme under- eller baktill.

Vi på Olsson & Gerthel strävar efter att sälja produkter som håller över tid, är  Transparent Speaker en sådan produkt?

- Som jag nämnde tidigare kan produkterna uppgraderas med olika tekniska lösningar. Detta är inte bara för olika typer av kunder utan också för att produkterna skall kunna utvecklas över tid. Hela konstruktionen är öppen, synlig, baserad på skruvar och utformad för att hålla, repareras, förbättras. Det är inte bara ett tänk som gynnar kunden, vi har även nytta av att ta tillbaka och återinföra värdefulla material och komponenter i vår produktion. Vi tycker detta tänk behövs across the board. Vi missionerar för cirkulär elektronik kan man säga.

Olsson & Gerthel är en av få återförsäljare i Sverige där du kan köpa Transparent Speaker. Hos oss hittar du den i två storlekar, där den lilla kommer i vit färg och den stora i svart.

Sofis sommartips!

$
0
0

Varje vecka under sommaren delar vår personal med sig av sina bästa Malmötips. Denna veckan är det Sofi Nilssons tur, som arbetar som webborderansvarig på vårt kontor!

Förutom att under sommaren besöka Olsson & Gerthel under ett besök i Malmö, vad är ditt bästa insidertips till en härlig Malmövistelse? Och varför är det det?

Man måste besöka Favvoglass i Saluhallen. De ligger på min topp 5 lista över den bästa glassen. Och vad är en sommar utan glass?

Har du någon favorit just nu i Olsson & Gerthels sortiment som du vill tipsa särskilt om?

- ​Sidobordet Bowler Table från HAY! Kul möbel som också är funktionell!
 


Sommarboendet

$
0
0

Vi har precis passerat midsommar och många av oss börjar flytta ut till våra sommarhus. Inredningen i sommarhusen har under årens lopp förändrats. En period använde vi mest det som “blev” över från det permanenta boendet.

Istället för att sälja eller kassera de möbler som byts ut i året-runt-boendet kördes de till sommarhuset, vilket resulterade i en brokig uppsättning möbler. För en del andra är sommarboendet lika viktigt som det permanenta boendet, eller kanske till och med viktigare. Vi tycker att just sommarhuset ska vara en avslappnad plats att komma till. Varken onödigt skryt eller överblivna möbler hör hemma här enligt oss.

Här ska man snarare bereda plats för sinnesfrid och avkoppling. Plats för härligt umgänge med familj och vänner. Under sommaren kan vi förhoppningsvis flytta utomhus och låta vardagssysslorna få ta plats i rum som vi skapar på altanen eller i trädgården. Vi kan skrubba potatisen på uteplatsen och vi kan ta eftermiddagsluren i hängmattan.

Arbetsplatser med datorer och stora TV-skärmar kan vi kan strunta i helt och hållet, och ge utrymme för enklare sällskapsspel. Inredningen ska förenkla livet och vi vill hellre uppmuntra till att skala ner och lätta upp istället för att tänka i samma banor som hemma. Möbler ska tas vara på — men det ska vara rätt möbler som får sommarhuset eller stugan att vara en avslappnad plats utan att bli övermöblerad.

För oss på Olsson & Gerthel är ett sommarhus fyllt med lätta trämöbler, både nya och gamla. På golvet ligger trasmattor och nätta kelimmattor, och kanske till och med ett vackert fårskinn. På altanens däck finns stora kuddar som skapar mysiga hörnor för både mys, lek och lässtunder. Väggarna är inte plottriga, utan kan lämna plats för någon enstaka målning med sommarmotiv.

Vill du ha hjälp att inreda ditt sommarhus?
Prova vår digitala inredningstjänst här!

Mattias sommartips!

$
0
0

Denna veckan delar vår VD, Mattias Andersson, med sig av sitt insidertips på vad du inte bör missa om du har vägarna förbi Malmö i sommar!

Förutom att under sommaren besöka Olsson & Gerthel under ett besök i Malmö, vad är ditt bästa insidertips till en härlig Malmövistelse? Och varför är det det?

- Man måste besöka Blomsterkiosken på Östra Kyrkogården! För den som gillar arkitektur och åker till Barcelona så är Mies van Rohes paviljong ett måste. Det samma gäller i Malmö: Vi har Sigurd Lewerentz blomsterkiosk! Ett arkitektoniskt mästerverk.

Har du någon favorit just nu i Olsson & Gerthels sortiment som du vill tipsa särskilt om?

- PK25 Poul Kjaerholms examensstol, ritad 1951. Den är ren och ärlig i sin form. Komplex form som resulterar i en lätthet som få andra fåtöljer kan mäta sig med.

10% rabatt på Snö

10% på Kvist och Star

Tobbes sommartips!

$
0
0

Härnäst är det vår säljare Tobbe som delar med sig av veckans somriga insidertips från Malmö!

Förutom att under sommaren besöka Olsson & Gerthel under ett besök i Malmö, vad är ditt bästa insidertips till en härlig Malmövistelse? Och varför är det det?

- Man får inte missa kvällssolen på den lilla, lilla, uteserveringen på Restaurang Västergatan. Får man inte plats ute så välj inne. Maten, drycken och den familjära atmosfären är fantastisk. Enkel och okonstlat nordiskt kök av skyhög kvalitet!

Har du någon favorit just nu i Olsson & Gerthels sortiment som du vill tipsa särskilt om?

- Togo-serien från Ligne Roset! 1970-tals klassiker som på många sätt fått en revival! Den är precis så bekväm som den ser ut på bilden. Eller förresten, den är ännu bekvämare!

Viewing all 1211 articles
Browse latest View live