Den Malmöfödda textildesignern Maja Johansson Starander är just nu aktuell med mattan Tuva, som produceras av Vandra Rugs – exklusivt för oss på Olsson & Gerthel. Mattan är en del av utställningen Work in progress som pågår under hela Southern Sweden Design Days och sedan står kvar till och med den 24 juni. Vi har även frågat Maja om hur hennes designprocess ser ut.
Berätta om mattan Tuva
- Grunden i mattans uttryck är tankar kring både inspiration och återhämtning, stillhet och rörelse. Växtlighet som rör sig i vind och vatten som krusar sig och böljar. Jag tyckte att det var intressant att utgå från Gamla Väster, där er butik ligger, då jag under uppväxten bott i dem kvarteren. Jag tänkte mig alla promenader genom gator av kullersten, förbi någons ateljé, genom växtligheten i Slottsträdgården, besök av skissernas museum i Lund och ibland över sunder till Glyptoteket i Köpenhamn. Känslan av frihet som ges av närhet till havet och som grundas av stockrosor utanför stenhus.
Som utbildad inom vävning är vävprocessen för mig både teknik och poesi, och jag har i åtanke hur personerna som ska väva mattan kommer att uppleva arbetet och den tid de lägger ner på att lägga in växtens inslag och knyta ryaknutarna. Dem är speciellt viktiga under produktutvecklingen och ger mig idéer och visar flera förslag på det uttryck jag vill åt. Hantverket vävning är så brett och man blir aldrig fullärd, så det är en ynnest att få se tekniska förslag och hur de tolkar mina anvisningar. Jag utmanar ofta vävprocessen något med nya tankar och där i finns ofta en nöt att knäcka. Produkten utvecklas ofta en sväng till när jag sett de första proverna innan den helt landar.
Jag tänkte mig en trasmatta med flärd och elegans, som jag skulle vilja ha hemma själv. Hemma hos oss blandar vi gärna material som stora ytor av generös marmor, trärena ytor, kalkade väggar och träbjälkar, munblåst glas i fönstren och den sortens rörelse och liv i annars still föremål är för mig både återhämtande och inspirerande. Mode och inredning är det knappt någon skillnad på längre och jag utgår från att modebranschen kommer att sakta ner och möta inredningsbranschens takt ännu mer. Jag studerade skrädderi innan jag fördjupade mig i textilformgivning. Jag ser på textilierna i vårt hem som en förlängning av vår garderob och vice versa. Pläden i soffan är inte av annan natur än en tröja från min byrå, utan det är ett släktskap och en symbios där.
Berätta om designprocessen. Hur kan vägen mot en färdig slutprodukt se ut?
- Vägen dit är för mig både på pappret och i tanken. Ofta faller något på plats när jag lämnar skissbordet och ateljén.
Vad tar man utgångspunkt i? Vart finner man inspiration?
- Som formgivare utgår jag från det emotionella i hur vi som människor upplever nuet och var vi är på väg. Jag analyserar och sätter ord på vad den där känslan är, och stöttar upp med bilder. I min ateljé har jag mycket böcker om inredningar och textilier, allt från 1700-talets sidenväverier, japanskt hantverk till skandinaviska mönster. Ofta fastnar jag för något som hugger till. Det kan vara en avancerad teknik att väva på, ett sätt att drapera en gardin, ett dukat bord från 90-talet, en tröja på en stolsrygg eller en tavla. Men oftast en kombination av något material och någon form som säger något, och som plötsligt känns spännande. Böcker har blivit extra viktiga under pandemin då inte resor och utställningar blivit av.
När jag fastnat för något speciellt på en utställning eller en rad i en bok tittar jag närmare och dyker ner i vad det är jag ser och varför jag fastnar för just det nu. Då börjar jag oftast måla, skissa och skapa, och bygger upp något som dansar runt i en ring tills något mer konkret uppstår i mitten. Ofta är detta något i gränslandet mellan konst och design, och ibland en nästan färdig produkt.
Jag jobbar med blyertspenna och vattenfärg på papper, och skissar oftast produkten i det traditionella skala 1:10, tejpar fast garner i kanten, antecknar deras färgnummer och eventuellt annan teknisk information. Detta är en del av processen som jag tycker har sin tydliga charm då den är så redig, och det är det första steget av ordning och reda efter ett kreativt kaos. En självklarhet i processen är behovet hos kunden och jag stämmer av mot miljön produkten kan tänkas ligga i som till exempel olika trägolv och vilka material som kan finnas runt omkring.
När vet du att du har nått en färdig slutprodukt?
- Det är en väldigt tydlig magkänsla som jag bäst kan beskriva som att jag som formgivare får något tillbaka. Under designprocessen ger jag hela tiden och när produkten är färdig ger den mig något tillbaka. Det är nästan som att den säger “Hej”.
>> Läs mer om Maja Johansson Staranders och de andra formgivarnas verk här <<