Under året har vi hållit en rad olika utställningar, där vi lyft fram konstnärer, formgivare och varumärken som vi tycker stämmer överens med vår egen filosofi och våra ledord “konsten, möblerna, kunskapen”. Nu är det återigen dags. Tillsammans med danska Fritz Hansen håller vi nu en utställning tillägnad formgivaren och arkitekten Poul Kjærholm, och hans vackra kollektion som för de flesta känns igen som “PK-serien”.
Poul Kjærholm inledde ursprungligen sin karriär som möbelsnickare, vilket ledde honom vidare till Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn, likt många av vår tids största formgivare. Till skillnad från majoriteten av sina kollegor hade han dock aldrig något större intresse eller fascination för trä. Istället var det framförallt stål som lockade – ett material som han ansåg ha precis samma kvalitéer som andra naturmaterial.
Han menade att det inte enbart var stålets konstruktiva potential som intresserade honom, utan också dess konstnärliga egenskaper, vilka han liknade vid läder och trä. Bland annat var det sättet som ljuset reflekteras och bryts mot stålet som tilltalade honom, vilket man förstår när man tittar på klappstolen PK91 som han ritade som en hyllning till sin mentor Kaare Klint och hans berömda Propeller Stool från år 1930.
Detta innebar naturligtvis inte att han valde att begränsa sig själv som formgivare, utan han kombinerade gärna stålet med kontrastrika material. Ett perfekt exempel på detta är en av hans kanske mest populära möbler – fåtöljen PK22. Till det smäckra underredet av satinborstat stål tog han fram flera varianter av sits och rygg, däribland i flätad rotting, canvastyg och läder.
Det var också just modellen PK22 som skulle sätta Poul Kjærholm på kartan. Fåtöljen ritades år 1956 under hans tid hos entreprenören, och sin nära vän, Ejvind Kold Christensen. Redan året därpå fick han priset Grand Prix under Triennale i Milano. Nu började den tidigare okände formgivaren uppmärksammas internationellt, inte minst efter utställningen Formes Scandinaves i Paris år 1958, och snart mottog han även det prestigefyllda Lunningpriset.
Genom Poul Kjærholms oeuvre är det satinborstade stålet ständigt återkommande, men det var inte den enda röda tråden i hans sätt att skapa möbler. Många av hans möbler är nämligen också designade som ett komplement till varandra. Ett exempel på detta är soffbordet PK61, framtaget för att fungera tillsammans med fåtöljen PK22.
Även stolen PK9 designades som ett komplement till det välkända matbordet PK54, som innovativt kan kombineras med en tilläggsring istället för en mer traditionell utdragbar funktion. Detta blir framförallt påtagligt när man ser till benens placering, då stolen snyggt kan placeras både vid hörnen och sidorna av bordets kvadratiska underrede.
Stolen är också ett tydligt bevis på formgivarens hängivenhet tills sitt yrke och sin ständiga strävan efter den perfekta stolsformen. Idén kom nämligen efter att han spenderat en dag på stranden med sin fru Hanne, när han upptäckte ett avtryck i sanden där hon hade suttit. Hans experimenterande slutade dock inte där, utan han lät till och med bygga lådor som fylldes med lera. Här fick hans fru Hanne återigen vara med att skapa det avtryck som kom att bli mallen för stolen.
När man inser hur mycket tid och kärlek Poul Kjærholm lade ner i sitt arbete, blir det svårt att inte dra slutsatsen att han var en perfektionist. Därför blir det desto lättare att förstå att hans möbler aldrig var ämnade för massproduktion eller någon bredare publik. När varenda detalj spelar roll och absolut ingenting lämnas åt slumpen, blir tillverkningen både kostsam och komplicerad. Det finns nog inte någon möbel där detta blir så tydligt som med PK25 – den fåtölj som Poul Kjærholm presenterade som sitt examensarbete vid 22 års ålder. Fåtöljen är nämligen framtagen i ett enda stycke fjäderstål, helt fritt från skarvar och onödiga skruvar, klädd med ett handflätat rep.
Poul Kjærholm hade också en förmåga att med sin formgivning, trots ständigt återkommande tillverkningstekniker och material, inte fastna i någonting som känns upprepande eller urvattnat. Istället ser man någon som fullt ut bemästrat sitt yrke, där inget annat än det bästa är bra nog.
Pallen PK33 som är framtagen med samma teknik som bland annat dagbädden PK80 och satsborden PK71 blir därför på något sätt en slags sammanfattning av formgivarens livsverk. Där han trots en väldigt enkel form lyckas pricka in det starka uttryck som gör det tydligt redan vid första anblick att det är en “PK-möbel”.
Utställningen pågår till och med den 9 januari 2021 i vår butik på Engelbrektsgatan 9 i Malmö. Varmt välkomna!