Börjar det bli dags att göra om i vardagsrummet? Är din gamla soffa sliten eller har du bara tröttnat? Vi på Olsson & Gerthel har allt du behöver. Men innan du köper en ny soffa vill vi hjälpa dig att bli så välinformerad som möjligt, så att du själv kan göra rätt val. På så vis behöver du inte göra något byte av soffa på väldigt lång tid!
Oavsett om du är ute efter en rak 2-sitssoffa, U- eller L-formad divansoffa, hörnsoffa eller en egendesignad modulsoffa, så finns det massor av olika karaktärsdrag och ord som du kanske inte känner till eller tidigare tänkt på. Läs gärna vårt lexikon längst ner på sidan om du känner dig osäker, här får du en bra överblick som gör det lättare att väga soffans mått och klädselns egenskaper mot din familjesituation och livsstil.
Vilken typ av soffa är bäst för dig?
Vi vet att estetik är en av de största anledningarna till att våra kunder köper möbler hos oss, och självklart ska du kunna hitta en soffa som möter dina förväntningar. Därför strävar vi alltid efter att erbjuda en stor mångfald av vackra möbler i flera olika stilar, så att du kan komplettera din inredning på bästa möjliga sätt. Är du ute efter en särskild modell som ännu inte finns i sortimentet? Hör av dig, vi hjälper dig gärna.
Funktion är lika viktigt som estetik, och hos oss behöver du inte göra ett val mellan de två. Använder du soffan främst för att ligga och titta på film? Sitter du oftast upp och läser en bok? Har du ofta gäster över? Bor du stort eller är du trångbodd? Eftersom en soffa är en så central del av hemmet, måste den också kunna hantera och underlätta din vardag. Vi har allt från höga, raka soffor med nackstöd till låga modulsoffor med fällbara armstöd.
Raka soffor
Den konventionella raka soffan är förmodligen den mest vanliga typen av soffa. Kanske för att den är så enkel att placera och flytta runt när du tröttnat på möbleringen. Här pratar man vanligtvis om 2-sitssoffor eller 3-sitssoffor, men flera av modellerna i vårt sortiment kan även köpas som 4-sitssoffa. Man kan dessutom ofta komplettera med en matchande fotpall när hemmets utrymme inte tillåter en divansoffa eller när du inte vill tumma på flexibiliteten med en permanent placering. En rak soffa är utmärkt för dig som gärna fördelar vardagsrummets sittplatser med hjälp av en eller flera fåtöljer.
På grund av sin traditionella konstruktion har raka soffor fått ett väldigt fritt spelrum när det kommer till olika stilar, som den klassiska Howardsoffan eller Chestersoffan. Önskar du en avtagbar klädsel är den betydligt lättare att ta av och på från en rak soffa än, låt säga, en hörnsoffa.
Divansoffor
Populariteten ökar ständigt för divansoffan, vilket är föga förvånande, då den erbjuder en stor mångsidighet. Här kan man både få gott om utrymme att ligga bekvämt och samma sittupplevelse som i en vanlig 2-sitssoffa. När man pratar om divansoffor brukar man syfta på följande varianter:
- U-soffa: Precis som namnet antyder är soffan formad som bokstaven U. Soffan har då två extra djupa delar med öppna avslut där du bekvämt kan lägga upp benen. Fördelen här är att man kan äta i soffan tillsammans med flera gäster då divanerna omsluter soffbordet.
- L-soffa: Skillnaden från U-soffan är att du endast har en divan, vilket gör att den blir väldigt lättplacerad i hörn. Till skillnad från en vanlig hörnsoffa har man ett öppet avslut i ena delen som ger vardagsrummet en mycket lättare känsla. Vi rekommenderar ofta en L-soffa före U-soffa, då de tar upp mindre visuellt utrymme.
Hörnsoffor
Hörnsoffan har trots sitt namn faktiskt ganska många möjligheter gällande sin placering. Du kan exempelvis placera den i mitten av rummet och knyta ihop inredningen genom att ställa ett vackert sideboard eller en låg hylla bakom soffan. Nackdelen är då att detta kräver väldigt gott om boyta. Vill man hålla sig till att en hörnsoffa ska vara just en hörnsoffa, kan man dock i de allra flesta fall vända den om för att enkelt möblera om till ett nytt hörn i vardagsrummet. Tänk på att det är vanligt att vissa modeller har olika långa sidor.
Modulsoffor
Om du har en udda planlösning eller gärna använder din egen kreativitet för att skapa något unikt, kan en modulsoffa vara den bästa lösningen för dig. Det blir också oerhört lätt för stora familjer att få till rätt antal sittplatser som en traditionell soffa inte alltid kan erbjuda. Här blir man inte heller begränsad till några särskilda former, du kan exempelvis skapa en hörnsoffa med två öppna avslut.
Modulsoffor har ofta flera olika bredder och djup att välja mellan på mittsektionen, samt avslut med eller utan armstöd. Detta gör det lättare att anpassa soffan till rummets möjligheter och få till ett alldeles eget uttryck. Många modulsoffor är ofta lägre än andra soffor, inte sällan med lite ”lounge-stil”.
Bäddsoffor
Bäddsoffan är den perfekta möbeln för dig som ofta har övernattande gäster, då du inte behöver dedikera ett helt rum åt en säng. Den kan enkelt ställas i gästrummet, sommarhuset eller på hemmakontoret. Bor du väldigt litet eller anammar en livsstil som Compact Living är det också det självklara valet då du får både en skön säng och en bekväm soffa i ett.
Bra att känna till, om du planerar att sitta mycket i din bäddsoffa, är att de tenderar att vara mycket fastare än vanliga soffor. Detta beror på att man helt enkelt inte kan få plats med samma fjädring. Naturligtvis är detta någonting man får väga gentemot alla de praktiska fördelarna innan man köper en bäddsoffa.
Vilken klädsel väljer du?
Klädsel är inget som ska väljas på måfå. Se över hur din vardag faktiskt ser ut för att kunna hitta den perfekta klädseln för just dig. Har du småbarn, husdjur eller äter du ofta middag i vardagsrummet? Då kanske en avtagbar tygklädsel eller en behandlad skinnklädsel är bäst. Säkerställ även att du väljer en klädsel med Martindale och Pilling som stämmer överens med din vardag.
På Olsson & Gerthel vet vi också hur stor påverkan soffans klädsel har på vardagsrummets helhet. Därför hittar du alltid en enorm mängd olika tyger och färger för att kunna inreda ditt hem ända ner på textur- och nyansnivå. Hos oss hittar du tyger från Kvadrat, Gabriel, Romo, VillaNova och Camira för att nämna några. Vi erbjuder alltid alla tillgängliga färger av varje tyg.
Självklart har vi även mängder av exklusiva läder från bland annat Tärnsjö, Elmo, Sørensen och CA-MO. För barnfamiljen kan exempelvis ett semianilinläder med en ordentligt skyddad yta som inte kräver mycket underhåll vara optimalt, medan det för andra är mer lockande med ett naturligt, luxuöst läder som patineras med elegans.
De flesta av våra soffor är indelade i flera prisgrupper. Därför blir det möjligt att hitta en och samma möbel till ett pris som stämmer bra överens med ens ekonomi. Varje grupp innehåller ofta flera olika tyger och läder, som vi alltid erbjuder i alla tillgängliga färger. Där kan du även läsa mer om varje klädsel och dess fysiska egenskaper, samt se högupplösta bilder för att få en bra uppfattning om dess kvalitet.
Skötselråd
En soffa är inte en möbel man vill byta ut i första taget. Köper man dessutom en mer exklusiv designsoffa i kvalitet för att hålla en livstid, vore det ju dumt att inte ta hand om den. Man vill självklart att ens soffa ska se så snygg och prydlig ut så länge det bara går. Genom att regelbundet vårda din möbel kan du minska risken för onödigt slitage. Du hittar möbelvårdsprodukter för din soffa här.
Vi alla hittar ofta vår egen favoritplats i soffan, vilket ofta bidrar till ett ojämnt slitage. Om soffmodellen du valt tillåter kan det därför vara bra att regelbundet flytta och vända på plymåerna för att undvika att ett och samma ställe blir märkbart slitet i jämförelse med resten av soffan.
Dunsoffa/soffa med duntopp
Är du intresserad av en dunsoffa eller en soffa med duntopp är det bra att veta att de kräver relativt mycket underhåll för att utseendet ska kvarstå. Dessa ska helst puffas upp dagligen, men åtminstone ett par dagar i veckan. Annars finns det en risk för att dunet klumpar ihop sig. Fördelen med en dunsoffa är dock en väldigt hög komfort. Vill du undvika så mycket underhåll som möjligt är det bättre att välja en fastare modell, även om komforten kan bli lägre.
Tygsoffor
Om du har köpt en soffa i tyg är det en väldigt god idé att använda en textilimpregnering innan du börjar använda soffan. Detta gör det betydligt enklare att torka upp spillda vätskor eller mat, samtidigt som du förebygger eventuella fettfläckar. Du får dock alltid vara förberedd på att fläckar är en risk med möbeltyg, särskilt om du har småbarn hemma. I dessa fall bör du alltid överväga en avtagbar klädsel alternativt en skinnsoffa. Använd alltid en giftfri textilimpregnering.
Glöm inte heller bort att damm och smuts lagras i soffan. Dammsug gärna din soffa regelbundet, helst en gång i månaden, med ett skonsamt munstycke som inte sliter på tyget. På så vis får din soffa inte noppor lika fort eller i särskilt stor utsträckning. Har du hund eller katt blir detta särskilt viktigt. Om du varit lite slarvig med dammsugningen och fått noppor i soffan kan du alltid använda en noppmaskin.
Man brukar säga att en tygsoffa ska rengöras med textilrengöring ungefär en till två gånger om året. Detta beror naturligtvis också på hur din soffa använts och vad den blivit utsatt för. Tänk också på att du tar bort impregneringen när du rengör soffan, som behöver appliceras på nytt efteråt för att renhetskänslan ska hålla i sig så länge som möjligt. Detsamma gäller om du har en avtagbar klädsel som tvättas i maskin eller på kemtvätt.
Ska du tvätta din klädsel? Chansa aldrig med tvättråden då det sannolikt kommer leda till att du antingen krymper, rynkar eller helt enkelt förstör din klädsel. När man tvättar möbeltyger i maskin ska man gärna undvika att fylla tvättmaskinen allt för mycket. Eftersom textil ofta drar ihop sig under torkning ska man helst trä på klädseln medan den är lite fuktig, vilket underlättar mycket.
Skinnsoffor
Varför så många väljer att köpa en skinnsoffa handlar ofta om att man med tiden vill få fram en vacker patina eller för att de är väldigt lätta att hålla rena. Det är dock viktigt att man inte glömmer bort att en soffa alltid kräver ett visst underhåll. Exempelvis finns det en tendens till att ansamlingar av smuts uppstår i de små vecken i lädret. Precis som med tygsoffor bör du därför dammsuga regelbundet med ett mjukt munstycke.
Naturligtvis blir din soffa alltid smutsig förr eller senare, även om du dammsuger. Därför kan du använda läderrengöring för att hålla den snygg och fräsch. Detta bör göras ungefär en till två gånger om året. Var ytterst noga att aldrig använda rengöringsmedel som inte är speciellt anpassade för just läder.
För att hålla lädret skyddat mot solljus, smuts och uttorkning bör du även behandla soffan med läderkräm. Även om du är ute efter en lite sliten look, är det i de allra flesta fallen betydligt mer önskvärt med en patina som fått uppstå sakta men säkert över tid. Genom att behandla läderkräm slipper du oönskade sprickor, färgskillnader och blekning. Använd alltid läderkräm efter du rengjort soffan.
Lexikon
När man köper en soffa finns det faktiskt en hel del att ha i åtanke. Alla de olika begreppen kan till en början kännas överväldigande och besvärliga. Därför vill vi på Olsson & Gerthel hjälpa dig att förstå varje aspekt innan du väljer ut din nya soffa. Här nedan kan du läsa om alla de olika egenskaperna, måtten och stoppningarna. Behöver du fortfarande hjälp att hitta rätt i soffdjungeln kan du alltid höra av dig till oss.
Martindale
Martindale är en enhet som talar om hur slitstarkt ett tyg är. För att mäta detta använder man sig av en maskin där tyget stramas åt och hålls på plats medan en tygklädd platta roterar mot det. Hur många varv som krävs innan trådarna börjar släppa bestämmer värdet. Naturliga tyger har ofta betydligt lägre Martindale än de av syntetiska material.
Man brukar normalt säga att soffa för hemmabruk bör ha minst 20.000 Martindale, medan möbler i offentlig miljö kräver minst 30.000-100.000. Detta är dock väldigt individuellt och handlar mycket om hur flitigt din soffa kommer att användas. Sitter man sällan i vardagsrummet kan ett tyg med så lågt som 7.000 fungera utmärkt.
Pilling
Pilling är en skala på 1 till 5 som berättar om tygets tendens till att bilda noppor. Skillnaden mellan varje siffra är oerhört stor. De flesta soffor, som vi på Olsson & Gerthel säljer, har Pilling 4-5. Material som ull har högre tendens jämfört med exempelvis polyester. Många möbeltyger består därför ofta av en mix av olika material.
- Mycket noppor som täcker hela tygets yta.
- Klart märkbara noppor över större delen av tyget.
- Måttliga mängder, främst i de mest utsatta områdena.
- Väldigt få noppor, oftast inte märkbara
- Inga noppor överhuvudtaget
Ljusäkthet
Ljusäkthet, eller ljusbeständighet, mäter man på en skala där 1 är lägst och 8 är högst. Detta bestämmer hur lätt din soffa bleks av exempelvis solljus. Även om tyget du har valt har en ljusäkthet på 8, är det alltid en god idé att undvika att placera soffan där den utsätts för direkt solljus.
Våtgnidning
Våtgnidning mäter man likt Pilling på en skala mellan 1 till 5. Värdet avgör risken för att tyget ska färga av sig om det gnids mot exempel blöta kläder. Normalt sett är 4-5 det bästa för en soffa som utsätts för regelbunden användning i de flesta hem. Oavsett hur bra värde tyget har bör man alltid badda bort eventuella fläckar istället för att gnugga.
Att detta händer är väldigt sällsynt, men det kan vara bra att känna till om man exempelvis tvättat sin klädsel, då de helst ska träs på medan den fortfarande är fuktig. Efter man trätt på klädseln kan man låta den torka helt innan man sätter sig i soffan för att eliminera alla eventuella risker.
Torrgnidning
Hos oss hittar du de flesta möbler med ett värde på 4-5. Precis som våtgnidning handlar även torrgnidning om möjligheterna för avfärgning, fast utan att ha utsatts för fukt eller vätska. De tyger som klär möblerna i vårt sortiment är dock av så pass hög kvalité att detta inte förekommer.
Sitthöjd
Sitthöjden är måttet mellan golvet och sitsens övre kant. Måttet kan vara väldigt bra att ha i åtanke när man väljer ut en soffa. Anledningen till det är att en låg soffa kan vara väldigt besvärlig att komma upp ur om man exempelvis har dåliga knän eller är äldre. I vårt sortiment kan du hitta soffor med en så låg sitthöjd som 31 centimeter och hela vägen upp till 48 centimeter. Vanligast är en sitthöjd på 40-44 centimeter.
Var även noga med att mäta höjden på ditt soffbord. Risken är att proportionerna i vardagsrummet blir fel om du tidigare haft en väldigt låg soffa och sedan byter till en högre, eller vice versa. Det kan även bli besvärligt med en sitthöjd som inte matchar soffbordet om du ofta äter i vardagsrummet.
Sittdjup
Sittdjupet visar det användbara djupet i soffan, mellan sitsens kant och ryggen. Liksom sitthöjden, är det även här viktigt att välja ett mått som stämmer överens med dina vanor. Ett mindre djup är perfekt för dig som gärna sitter upp och konverserar, läser en bok eller är äldre. Djupare soffor är däremot perfekta för den som gärna ligger ner eller vill ha gott om utrymme under helgmyset med familjen.
Kallskum
Många av sofforna, och även fåtöljerna, som du hittar hos oss är stoppade med kallskum på grund av sina många fördelar. Materialets höga elasticitet får plymåer och kuddar att hålla formen länge, samtidigt som det är väldigt bekvämt att luta sig tillbaka mot. I många fall kan man även köpa en soffa med en kombination av både kallskum och exempelvis dun.
Nozagfjädring
Nozagfjädrar är de slingrande, sicksackmönstrade metallfjädrar som man så ofta bygger in i soffans stomme under dess plymåer. Detta gör att komforten blir jämnt fördelad över hela soffan, oavsett om du ligger ner eller sitter upp.