Nina Gerthel har under många år både erbjudit konsultation och gjort inredningar åt kunder på Olsson & Gerthel. Idag driver hon sitt eget företag där hon skapar vackra inredningar på heltid. Vi fick följa med och titta på ett av hennes senaste projekt där vi passade på att ställa några frågor.
När och hur började ditt inredningsintresse?
- Mitt inredningsintresse startade tidigt. Det var nog under gymnasietiden. En vän skulle flytta hemifrån för att studera i Malmö, och fick då en egen lägenhet. Tillsammans målade vi om den ett tiotal gånger och inredde så gott vi kunde med de saker som fanns tillgängliga. Samtidigt jobbade jag extra som fotoassistent där jag fick lära mig allt om färger och hur de samspelar. Men många säger att jag nog har det i blodet. Kanske inte så konstigt med en mamma och en pappa som drivit både galleri och inredningsbutik, såväl arbetet som inredare respektive arkitekt. Under uppväxten var det inte tal om att åka till något äventyrsland, utan vi åkte till designmuseum. Första gången jag besökte Vitras designmuseum var jag 12 år gammal.
Varför är inredning viktigt för dig?
- Det är en del av trivseln tror jag. Att trivas i en miljö eller i ett hem. Oavsett om du ska gå ut på en restaurang för att ta en bit mat eller om du ska på ett konstmuseum, en konsert, vara i skolan eller i ditt eller någon annans hem. Om inredningen är “bra” så trivs du. Akustiken, upplevelsen, myskänslan när man är uppkrupen i soffan, och så vidare. Olika miljöer kräver sitt och i ett hem så är det en person eller en familjs hem man ska skapa. Då är det viktigt att försöka förstå vem som ska bo där och trivas i miljön. Funktion är också en del av trivseln. Om allt har sin plats och är praktiskt upplagt så skapar det en funktionell trivsel. Färg och form är så klart en del av inredning men den ser så olika ut beroende på vad man skapar och till vilket ändamål. Det skulle jag säga är inredning för mig.
Hur hade du beskrivit din inredningsstil?
- På något vis så har jag kanske “min stil”, men det spelar mindre roll när man inreder till andra människor. Då gäller det att hitta personen eller personernas stil som ska bo i hemmet. Vem just du är och vad du har för behov blir betydligt viktigare.
Vad inspireras du av?
- Allt från naturen, arkitektur och resor till tidskrifter, butiksinredningar och konstutställningar. En form eller färg kan inspirera till en hel inredning, men det är sällan man reflekterar över det. Jag älskar dessutom att fotografera, och tar enorma mängder bilder som jag sedan använder när jag söker inspiration.
Vad upplever du är den vanligaste anledningen till att man tar hjälp av en inredare?
- Jag upplever att man vill investera i ett längre perspektiv. Man vill få en helhet i hemmet eller i den delen man behöver hjälp med. Många kunder vet vad de gillar, men har svårt att se den röda tråden som knyter ihop allt. Det kan även vara så att man redan har massor av designmöbler som är snygga individuellt, men som inte passar ihop med varandra. Många gånger kan man ha fyndat på rea utan att reflektera över om det är ett bra köp eller inte, utifrån behov och om det faktiskt kommer att passa.
- Det beror också lite på vad kunden har för bakgrund och erfarenhet. De som genom sitt yrke är vana vid att ta hjälp av konsulter är redan halvvägs. Då tar man in en specialist för att de gör jobbet bäst. Har man inte vanan är tröskeln högre. Det är så klart även en ekonomisk fråga. Men om man är på väg att göra om och investera i en ny inredning så är det också en god investering att ta hjälp.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
- Det roligaste är så klart när man får en tydlig bild av vem kunden är, vad de önskar, när de har intressen som är roliga att fånga upp i inredningen och som ger inspiration till projektet. När kunden litar på mig och vi har en öppen och tät dialog. Jag lyssnar på dem och försöker genom deras beskrivning skapa en miljö för dem att trivas och inspireras i – som i detta projektet jag nyligen avslutade. Sen är det givetvis alltid roligt att alla inredningar är olika, och när kunderna är nöjda.
… och det svåraste?
- Svårast är när det tar tvärstopp och känns tufft att komma vidare. Då brukar jag pausa jobbet en vecka eller två, för att hugga in i ett av de andra projekten, så brukar det andra lösa sig under tiden. Man har ju alltid sina projekt pågående i huvudet dygnet runt. I duschen, på promenaden, medan man städar eller lagar mat. Så plötsligt tänds en idé och allt lossnar. Det är inte helt ovanligt att jag sitter och arbetar sena kvällar och nätter när jag är inne i ett kritiskt skede rent kreativt. Det är liksom där och då som allt kommer och då måste man hoppa på tåget. Så funkar jag!
Hur stor betydelse har konst när du inreder?
- Konst och skulpturer ligger mig varmt om hjärtat och är en självklar del av inredningen. Jag vill alltid skapa hem med en personlig karaktär. Konsten påverkar oss mycket. Men man måste tänka på att anpassa det efter kundens plånbok och alla är kanske inte lika djärva. Det kan lika gärna handla om att placera befintlig konst på ett bättre sätt. Likaså är det väldigt viktigt att belysa konsten på rätt sätt. En vacker tavla i mörker gör ju ingen nytta.
Vem bor här?
- Här bor en ung familj som precis flyttat hem till Sverige efter några år utomlands. När jag fick uppdraget bodde familjen fortfarande utomlands. Huset var köpt men de förra ägarna bodde kvar. Vi höll kontakt via mejl och bokade in ett digitalt möte. Jag fick ta del av mäklarbilder, kundens egna bilder och sedan kontaktade jag stadsbyggnadskontoret för ritningar på huset. I intervjun med paret framgick det att de gillar asiatisk mat, läste japanska, uppskattar lite udda ölsorter och gärna lägger energi på att göra utsökt kaffe med hjälp av att mala bönor från när och fjärran. De fördjupar sig gärna ordentligt i det som de tycker är kul och intressant. Just nu är det surdegsbröd och bonsaiträd. Jag har även förstått att de uppskattar naturen och tar sig gärna fram med cykel. Båda arbetar hemifrån och då är trivseln och ergonomin i arbetsrummet viktigt.
Vad var det viktigaste att ta hänsyn till i just den här inredningen?
- Parets intressen och personligheter. Jag hittade på ett tema som skulle bli den röda tråden i huset – “Asien möter Norden”. Därför valde jag att arbeta med ljusa träslag som ask och ek.
Berätta lite om möblerna.
- Kunden hade med sig matgrupp, men i övrigt var det som ett blankt papper. Soffan är en relativt ny modell från danska HAY, med en synlig träkonstruktion och Svanenmärkning. Den har en lätthet, en bra komfort och är vacker att titta på. Soffbordet är designat på 40-talet av den japansk-amerikanska designern Isamu Noguchi, och kommer med ett skulpturalt underrede som både känns robust och lätt. Fåtöljen Karin 73 är en typisk svensk design. Tidlös, slitstark och med hög komfort. Bokhyllan heter Bond och kommer från Fogia. En fantastisk hylla som jag använt i flera olika projekt. I just detta projektet var den återigen tilltalande på grund av dess lätthet och så gillar jag att man även kan montera den i taket.
Det är intressant hur du följt temat, trots att inte alla möbler och lampor nödvändigtvis måste vara skandinaviska eller asiatiska. Hur tänkte du kring det?
- Togo är till exempel från Frankrike, men jag har alltid kopplat ihop den med den kinesiska hundrasen Shar pei. Samtidigt har den en låg sitthöjd och en oslagbar komfort, något som jag tycker känns självklart i det asiatiska temat. Mattan påminde mig om mönster i zenträdgårdar och taklampan av Ingo Maurer har en lite asiatisk lätthet över sig. Likaså tycker jag att taklamporna av Achille Castiglioni har den där djupa och vackra, nästan lite kinesiska röda tonen.
I detta projektet var du även involverad i renoveringen. Berätta lite om det.
- När jag var på plats i huset kunde jag inte låta bli att fundera över att rummet och köket hade blivit så mycket bättre om man kunde riva den lilla väggen mellan matplatsen och köket. Kunderna var öppna för det eftersom de ändå hade planer på att byta ut köket längre fram. I samarbete med Nordiska Kök ritade jag upp ett nytt kök. Trappan i hallen var från början i lackad ek, som vi sedan slipade och vitpigmenterade för att matcha golvet. Räcket och ledaren fick vi specialtillverkade av en smed på Österlen. Här fanns det också ursprungligen en garderob med klumpiga skenor som jag ritade om och fick specialtillverkade av en lokal snickare – likt hur vi gjorde lösningen i arbetsrummet.